Blog: Geïnterviewd worden

Je kent het wel, zo’n tenenkrommende bedrijfsvideo waarin een van de medewerkers voor de camera zit en een verhaal vertelt over het bedrijf of een product. De persoon is overduidelijk nerveus en voelt zich niet prettig voor de camera.

De camera is een vreemd apparaat. Mensen worden zich vaak meer bewust van zichzelf, dat kan leiden tot ongemakkelijke momenten én dat zie je vaak terug op beeld. Presenteren voor camera is een vak en dat is niet voor iedereen weggelegd. Daarbij is het ook nog van belang hoe een persoon gecoacht wordt, met de juiste sturing en regie kan het presenteren verbeterd worden.

A009_C011_010138_001.00_29_35_10.Still002Profiel-jaccovanwel-restaurateur-Still018

– Hoe gaan wij hier mee om? –

Wanneer kiezen wij voor een interview op camera? Dat hangt ervan af. Wij adviseren de klant zo goed als wij kunnen en maken samen een afweging of het verstandig is een interview te doen voor de camera. Er zijn ook andere mogelijkheden om een verhaal krachtig bij de kijker te krijgen.

Wij werken zelf graag op de volgende manier:

Wij nemen het interview op zonder beeld. De persoon in kwestie wordt niet gefilmd en voelt zich meestal veel vrijer om zich te uiten. Het bewustzijn betreft de beweging en de mimiek van de persoon in kwestie verliest de negatieve impact op het vertellen, zoals dat met een camera op het gezicht gericht sneller het geval is.

Vaak hoor ik: ‘maar een interview zonder beeld is toch raar’? Dat is wat mij betreft niet het geval. Het ligt er vervolgens wel aan hoe je het implementeert in een film. Vaak vind ik het overtuigender dan een verhaal met interview, zeker wanneer de geïnterviewde zich niet prettig bij voelt bij de entourage met bijhorende camera.

In onderstaande film zie je hoe wij gebruik maken van een interview zonder camera:

Bart de Graaf

Eigenaar Smart Media Productions

Recente berichten